Search
Close this search box.

Co je to pasivní příjem? Definice a příklady 

Z kohoutků vytékají zlaté mince se symbolem amerického dolaru. Koncept co je to pasivní příjem
Zdroj: shutterstock.com

Co je to pasivní příjem? Jedná se o druh příjmu, pro jehož získávání není třeba vynakládat nějaké zvýšené úsilí. Je pravým opakem aktivního příjmu, což je příjem obdržený ze zaměstnání nebo podnikatelské činnosti.


Pasivní příjem zahrnuje příjmy z pronájmu nemovitosti, komanditní společnosti nebo jiného druhu podnikání, na kterém se osoba aktivně nepodílí. 

Stejně jako aktivní příjmy i pasivní příjmy obvykle podléhají zdanění, ale daňový úřad se k nim často staví odlišně.


Definice

Existují tři hlavní kategorie příjmů: aktivní, pasivní a výnosy z investičního portfolia

Pasivní příjmy zahrnují výdělky z pronájmu nemovitosti, komanditní společnosti nebo z jiného druhu podnikatelské činnosti, na které se osoba aktivně nepodílí, příkladem může být tzv. tichý společník.

Tento příjem může zahrnovat také úroky z dluhopisů nebo spořicích účtů, dividendy vyplácené z investic nebo dávky na podporu v nezaměstnanosti.

Jedná se o termín, který se v uplynulých letech začal užívat poměrně běžně. Obecně se tímto pojmem označují peníze, které jsou pravidelně vydělávané s malým nebo žádným úsilím ze strany příjemce.


Druhy pasivních příjmů

Pasivní příjem se může dělit na tyto základní druhy: 


Pronájem nemovitostí

Pronájem nemovitostí je až na několik výjimek definovaný jako zdroj pasivního příjmu. Pokud jste profesionál zabývající se nemovitostmi, jakýkoli příjem z pronájmu, kterého dosáhnete, se počítá jako aktivní příjem.

Příjem z pronájmu pozemků se rovněž nepovažuje za pasivní příjem. Vlastník pozemku však může využít předpisů týkajících se daňových odpisů z pasivních příjmů, pokud v průběhu daňového roku vykáže ztrátu. 


Neučást v podnikání

Pokud investujete 10 000 korun do podnikání a majitelé vám budou vyplácet procenta ze zisku, jedná se o pasivní příjem. Jestliže se na provozu podniku nepodílíte jinak než investicí. 

Kdybyste se podíleli na řízení podniku společně s majiteli, pak by váš příjem mohl být považován za aktivní, neboť jste se na něm aktivně podíleli.


Jak vydělávat peníze z pasivních příjmů? 

Pasivní příjem může být skvělým řešením, jak si zajistit dodatečný přísun peněz. A existuje řada různých způsobů, jak jej získat.

Mezi nejjednodušší a nejdostupnější způsoby, jak vydělávat peníze pasivním příjmem, patří:


Příjem z pronájmu: Pronajměte garáž, pokoj nebo byt, pokud jej vlastníte. Může se jednat o krátkodobou nebo dlouhodobou nájemní smlouvu.


Šíření znalostí: Existuje šance, že se najdou lidé, kteří vám za nabyté znalosti a zkušenosti rádi zaplatí. Zkuste se zamyslet a vytvořte online kurz nebo napište e-book. Peníze se dají vydělat za předpokladu, že máte něco za sebou, o co se můžete podělit. 


Prodej produktů online: Díky internetovým obchodům, jako je eBay, je poměrně snadné prodávat zboží lidem z celého světa. 


Prodej fotografií: Internet nabízí nejrůznější příležitosti, jak dosáhnout pasivního příjmu. Další možností je prodávat práva na fotografie, které jste pořídili, a to prostřednictvím specializovaných platforem, jako jsou Getty Images, Alamy nebo Shutterstock.


P2P půjčky: V případě peer-to-peer (P2P) půjček je možné fungovat jako poskytovatel půjček. Peníze půjčujete prostřednictvím třetí strany dalším osobám. 


Investice do dividendových akcií: Řada zavedených společností vyplácí svým akcionářům pravidelnou dividendu. Tyto peníze můžete znovu reinvestovat na nákup nových akcií.


Je příjem z investic považovaný za pasivní příjem?

Pasivní příjem je často definovaný poněkud vágně jako příjem z činností, které nevyžadují aktivní účast.

Nicméně úroky, dividendy a kapitálové výnosy jsou příjmy z investic, jejichž dosažení obecně nevyžaduje velkou aktivní účast, a které daňový úřad neklasifikuje jako pasivní příjem. Místo toho spadají do kategorie příjmů z portfolia.


Podléhá pasivní příjem zdanění?

Ano, daňový úřad inkasuje daně z pasivních příjmů. Tento typ příjmu je často zdaněný stejnou sazbou jako mzda plynoucí ze zaměstnání. Nicméně je možné využít srážky ke snížení daňové sazby.

Pokud chcete zjistit více informací ohledně daní, obraťte se na daňového specialistu, který vám poradí, jak dále postupovat.


Jak vydělat 10 000 korun měsíčně z pasivního příjmu?

Existuje spousta možností, jak generovat pasivní příjem. Příkladem může být pronájem nějakého prostoru, například garáže nebo celého domu. 

Dále to jsou investice do akcií, z nichž plynou dividendy, nebo prodej zboží a služeb online prostřednictvím e-commerce platforem.

Pasivní příjem jako forma renty

Jedním z hlavních důvodů, proč je dobré se zaměřit na pasivní příjem, je i fakt, že vám může sloužit jako forma renty. Vzhledem k tomu, že státní důchody často nestačí na pokrytí všech životních nákladů, je pasivní příjem skvělým způsobem, jak si zajistit pohodlný důchod. Nejenže vám poskytne finanční jistotu, ale také vám umožní žít život bez stresu a finančních starostí.


Závěr

Pasivní příjem je v zásadě výdělek získaný od druhé osoby kromě zaměstnavatele nebo dodavatele. Definice se může mírně odlišovat v závislosti na použitém zdroji a lze ji interpretovat různými způsoby. 

Podle daňového úřadu je pasivním příjmem buď příjem z pronájmu nemovitosti, nebo příjem z podnikání, které nevyžaduje aktivní účast.

Tento typ příjmu může představovat zajímavý způsob, jak vylepšit vaší finanční situaci. V praxi se jedná o peníze vydělané na základě předem odvedené práce. A díky internetu je nyní dostupnější než kdykoli předtím.


Zdroj: Investopedia.com

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Akcie Walmartu se blíží k rekordu po spuštění doručování léků v rámci jednoho dne.

22. 10. 2024

|

20:08

Tento ETF výrazně překonal S&P 500 díky investicím do AI v překvapivém sektoru.

22. 10. 2024

|

19:54

IRS odhaluje vaše daňové pásma pro rok 2025, když se mají vypršet Trumpovy daňové škrty.

22. 10. 2024

|

18:18

Jak více mladších Američanů hledá modro-kraťácké zaměstnání, někteří přehlížejí úskalí.

22. 10. 2024

|

17:27

Tento akciový titul v oblasti AI právě obdržel downgrading po růstu o 130 % za rok.

22. 10. 2024

|

16:42

Ostrý výprodej akcií na začátku srpna by mohl být přípravou na blížící se události, varuje MMF.

22. 10. 2024

|

16:22

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00