Search
Close this search box.

Jaké jsou způsoby investování během inflace?  

Papírová červená loďka na rozbouřené vodě, v pozadí blesky a volatilní akciový trh. Koncept způsoby investování a spoření v době inflace
Zdroj: shutterstock.com

Je velmi obtížné pokračovat v investování, když víte, že vaše životní náklady rostou. Naštěstí existují efektivní způsoby investování, jak si lze ochránít své investice i během turbulentního období.   


Vysoká míra inflace značně ztěžuje život lidem, jejichž platy nedokážou držet krok s rostoucími náklady. Inflace však paradoxně vyžaduje nutnost, abyste v investování pokračovali.

Z dlouhodobého hlediska patří vlastnictví a držba akcií mezi nejlepší způsoby investování, jak si ochránit svou kupní sílu. 

Nezbytnost pokračovat v investicích navzdory těmto překážkám však vyvolává zásadní otázku: Jak konkrétně investovat v době vysoké inflace?

Jednoduché to rozhodně nebude. V náročných časech je zapotřebí důkladnější plánování a vytrvalost. V následujících odstavcích se dozvíte praktické strategie, která vám mohou ochránit vaše investiční portfolio.


Snižujte životní náklady

Nejdříve si ujasněte, jakým způsobem chcete snížit své náklady. Inflace má bohužel i přímý dopad na vývoj cen energií. Čím je míra inflace vyšší, tím se více se zdražují i energie.

Důkladně si proto rozmyslete, jaké kroky podnikout, abyste se za energie platili méně. Vyplatí se nyní více přepravovat veřejnou dopravou nebo autem? Je zapotřebí vyměnit stávající žárovky za úspornější?  

Během vysoké inflace se nezdražují jenom energie. Týká se to zejména i potravin. Na potravinách se během inflace dá ušetřit.

Kupujte potraviny ve větším množství, a omezujte nákup položek, které se rychle kazí. Další variantou, jak lze ušetřit na výdajích za jídlo, je si vařit doma a omezit stravování v restauracích.    

Pokud vlastníte osobní automobil, bývá údržba ojetého vozu levnější než koupě nového. To platí zejména v dnešní době, kdy je na trhu nedostatek náhradních součástek.


Zkroťte své dluhy

Jakmile dokáže snížit své běžné výdaje, čeká vás další finanční výzva, a to splácení dluhů.

Nejefektivnější metodou splácení dluhů je seřadit všechny dluhy od nejvyšší úrokové sazby po tu nejnižší, a začít je postupně splácet.

Některé dluhy, například hypotéku, se vyplatí vyloučit. To má smysl pouze v případě, že váš dluh má velmi nízkou úrokovou sazbu a nenarušuje tak chod vašeho osobního života.


Budujte si nouzouvý fond, poté investujte 

Díky úsporám na každodenních výdajích jste si tak uvolnili dostupné finanční prostředky. A pokud jse zvládli zkrotit vaše osobní dluhy, uvolnili jste další peníze, které můžete investovat.

Po dosažení těchto předpokladů získáte každý měsíc slušnou sumu peněz, kterou můžete odkládat na budoucnost. 

Nouzový fond by vám měl pokrýt běžné a neočekávané výdaje v rámci tří až šesti měsíců, aniž byste museli spoléhat na aktivní příjem.

Ať už je výše inflace jakákoli, se správným přístupem k penězům, dokážete přežít i ty nejhorší ekonomické scénaře.


Zdroj: The Motley Fool

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Tesla potvrzuje, že ‚Model 2‘ je stále v plánu na rok 2025.

23. 10. 2024

|

23:12

Býčí průlom akcií společnosti Nvidia mohl být falešným poplachem.

23. 10. 2024

|

23:12

Zisky Tesly: Sledujte živé pokrytí, jak akcie rostou po překvapení zisků za třetí čtvrtletí.

23. 10. 2024

|

22:22

Hlavní americké akciové indexy uzavřely všechny se ztrátou, když výnos desetiletých dluhopisů dosáhl tří měsíčního maxima.

23. 10. 2024

|

22:06

Tyto akcie ve zdravotnictví by mohly vzrůst, pokud vyhraje Harris — nebo klesnout, pokud zvítězí Trump.

23. 10. 2024

|

21:08

Dohledový orgán pro rozpočet: Není možné předpovědět načasování fiskální krize v USA

23. 10. 2024

|

19:23

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00