Search
Close this search box.

Čína chce založit novou burzu. Má sloužit malým a středním firmám

Čínský prezident Si Ťin-pching představil plán na založení nové akciové burzy. Vzniknout by měla v Pekingu, a doplnit tak současné duo akciových parketů v Šanghaji a Šen-čenu.


V Číně se dnes nacházejí dvě velké akciové burzy. Ta větší ve finančním hubu v Šanghaji, menší pak ve městě Šen-čen na jihu země. Burza v Hongkongu sice formálně rovněž patří k Číně, ale globální investoři ji stále vnímají spíše jako samostatnou část nejlidnatější země světa. Alespoň ve finanční oblasti.

Čínský prezident Si Ťin-pching je ale přesvědčen, že Čína by měla mít ještě jednu akciovou burzu, která by se zaměřovala na obchodování emisí akcií malých a středních firem. S nápadem souhlasí také čínská Komise pro cenné papíry, která se podle agentury Reuters nechala slyšet, že burza v Pekingu by pomohla prohloubit nutné finanční reformy a rozvinout kapitálový trh v Číně.

„Malé a střední firmy mohou vykonat velké věci,“ uvedla Komise v prohlášení. Prezident Si vidí v založení burzy v Pekingu potenciál pro rozvoj spolupráce nejen v rámci Číny, ale i s ohledem na možnosti přilákání zahraničních investorů.

Čínská vláda pak vyjádřila naděj, že iniciativa by mohla přilákat do země také globální hráče jako Apple nebo Tesla, byť by zřejmě nešlo přímo o jejich vstup na burzu v Pekingu, ale mohly by se stát jedněmi z investorů.

Pekingská burza by mohla nést název New Third Board. Úřady ale zatím neoznámily ani předběžný termín, do něhož by se burza v čínské metropoli mohla otevřít.


Daly, Kasolowsky, Reuters
Chatterjee, Cushing, Reuters






Chcete se dozvědět jak limitovat rizika?

Zaregistrujte se ZDARMA na nadcházející webinář JAK LIMITOVAT RIZIKA A MAXIMALIZOVAT VÝNOS. Buďte o krok blíže k finanční nezávislosti!




Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Podcast: Tito lidé ovlivňují trhy — a vaše peníze

18. 10. 2024

|

0:38

Seznamte se s autorem a ekonomickým komentátorem generace Z, který vymyslel pojem „vibecession“.

17. 10. 2024

|

23:57

Finanční ředitel Netflixu očekává, že v roce 2025 dojde k růstu příjmů až o 13 %, což by mělo dosáhnout celkového objemu až 44 miliard dolarů.

17. 10. 2024

|

23:23

Akcie Nvidie nastavily jeden rekord, ale nedosáhly na další.

17. 10. 2024

|

23:13

Taranty Donalda Trumpa: Tyto státy by byly nejvíce zasaženy navrhovanými dovozními daněmi.

17. 10. 2024

|

22:55

Zisky Netflix: Zisk a tržby streamovacího giganta ve třetím čtvrtletí překonaly odhady.

17. 10. 2024

|

22:26

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00