Search
Close this search box.

Výrobci šampaňského zaznamenávají před Vánocemi rekordní tržby

Výrobci před začátkem oslav uvedli, že prodej šampaňského letos dosáhne nového rekordu, a to navzdory inflaci, která by mohla přimět spotřebitele vyhýbat se drahým šumivým nápojům.


Prodeje šampaňského dosáhly v loňském roce rekordní částky ve výši 5,7 miliardy eur, neboť zmírnění restrikcí souvisejících s pandemií přispělo k prudkému nárůstu exportu.

„Je velmi pravděpodobné, že tento rekord opět překonáme a rok 2022 bude z hlediska obratu novým rekordem,“ sdělil agentuře Reuters David Chatillon, předseda Unie výrobců šampaňského (UMC), která sídlí v Remeši na východě Francie a je domovinou nejproslulejších výrobců šampaňského.

Podle něj se letos zvýší i objem prodejů oproti 320 milionům prodaných lahví v roce 2021, ale zůstanou pod rekordem z roku 2007, kdy se prodalo 339 milionů lahví.

„Máme spotřebitele, kteří jsou možná méně ovlivněni inflací než ostatní, a po skončení pandemie jsme si všimli, že se lidé chtějí bavit, chtějí kvalitní výrobky a otevření láhve šampaňského je samo o sobě oslavou,“ dodal Chatillon.

„Naše první tři trhy, Spojené státy, Velká Británie a Japonsko, si vedou velmi dobře, stejně jako další evropské destinace,“ konstatoval Chatillon.

Ceny šampaňského letos vzrostly, jelikož se vinařům zvýšily náklady, zejména na výrobu lahví a přepravu. Podle něj měla energetická krize menší dopad na tento sektor, neboť sklizeň se provádí ručně.

Letošní sklizeň vína v oblasti Champagne, kterou Chatillon označil za „zázračnou“, byla díky příznivým povětrnostním podmínkám o 45 % vyšší než pětiletý průměr a oproti roku 2021, kdy vinice pustošily mrazy a plíseň, se zdvojnásobila, vyplývá z oficiálních údajů.

Válka na Ukrajině a sankce proti Rusku měly na prodej šampaňského jen nepatrný vliv, protože lahve byly znovu distribuovány, aby uspokojily silnou poptávku na dalších trzích, uvedl Chatillon.


Zdroj: investing.com

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Tesla potvrzuje, že ‚Model 2‘ je stále v plánu na rok 2025.

23. 10. 2024

|

23:12

Býčí průlom akcií společnosti Nvidia mohl být falešným poplachem.

23. 10. 2024

|

23:12

Zisky Tesly: Sledujte živé pokrytí, jak akcie rostou po překvapení zisků za třetí čtvrtletí.

23. 10. 2024

|

22:22

Hlavní americké akciové indexy uzavřely všechny se ztrátou, když výnos desetiletých dluhopisů dosáhl tří měsíčního maxima.

23. 10. 2024

|

22:06

Tyto akcie ve zdravotnictví by mohly vzrůst, pokud vyhraje Harris — nebo klesnout, pokud zvítězí Trump.

23. 10. 2024

|

21:08

Dohledový orgán pro rozpočet: Není možné předpovědět načasování fiskální krize v USA

23. 10. 2024

|

19:23

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00