Search
Close this search box.

Akcie technologických gigantů Apple a Alphabet (Google) rostou. Investoři ocenili dobré zprávy

Technologické firmy zažívají od začátku letošního roku na burzách krušné časy. Jejich akcie totiž následují sestupný trend. Podle odborníků jde zčásti o důsledek vytvoření menší bubliny v posledních týdnech loňského roku. V úterý se však zablýsklo na lepší časy, když akcie firem Alphabet (matka Googlu) a Apple posílily.


Akcie společnosti Alphabet po zahájení úterního obchodování v posílily na newyorské burze o více než čtyři procenta. Odpoledne zisky mírně umazávaly, přesto se obchodovaly asi o 1,5 až 2 procenta výše než v pondělí.

Podle expertů bezprostředním důvodem bylo oznámení akvizice kyberbezpečnostní společnosti Mandiant, za kterou Alphabet zaplatí 5,4 miliardy dolarů. Alphabet tak dává najevo, že chce posílit svou odolnost vůči hackerským útokům a současně chce předčít své konkurenty Microsoft a Amazon, které rovněž zvyšují tlak na kyberbezpečnost.

„Tohle je teprve začátek toho, co nyní budeme vídat poměrně často. Velké technologické firmy budou prostřednictvím akvizic posilovat bezpečnost svých cloudových služeb,“ uvedl pro agenturu Reuters Jeff Pollard, šéf analytické společnosti Forrester Research.

Směrem vzhůru se v úterý vydaly také akcie nejhodnotnější firmy světa, společnosti Apple. Ty zpočátku posílily o více než tři procenta, v průběhu dne však zisky rovněž klesaly. Společnost Apple v úterý představila dvě novinky. První je lowcostová verze iphonu SE, který bude nově schopen připojit se k 5G sítím.

Druhou je nový iPad Air, který bude vybaven rychlejším čipem, než mají desktopové počítače Mac. Také noví iPad Air bude vybaven 5G konektivitou. „Je to velmi důležité pro naše stávající zákazníky, kteří preferují menší rozměry iPhonů, ale chtějí lepší výkon,“ uvedl šéf Applu Tim Cook.


Kaye, Reuters
Mathews, Reuters
Howley, Yahoo! Finance


Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Podcast: Tito lidé ovlivňují trhy — a vaše peníze

18. 10. 2024

|

0:38

Seznamte se s autorem a ekonomickým komentátorem generace Z, který vymyslel pojem „vibecession“.

17. 10. 2024

|

23:57

Finanční ředitel Netflixu očekává, že v roce 2025 dojde k růstu příjmů až o 13 %, což by mělo dosáhnout celkového objemu až 44 miliard dolarů.

17. 10. 2024

|

23:23

Akcie Nvidie nastavily jeden rekord, ale nedosáhly na další.

17. 10. 2024

|

23:13

Taranty Donalda Trumpa: Tyto státy by byly nejvíce zasaženy navrhovanými dovozními daněmi.

17. 10. 2024

|

22:55

Zisky Netflix: Zisk a tržby streamovacího giganta ve třetím čtvrtletí překonaly odhady.

17. 10. 2024

|

22:26

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00