Search
Close this search box.

USA: Míra nezaměstnanosti klesla na nejnižší úroveň od března loňského roku

V uplynulém měsíci se nákupní horečka spotřebitelů snížila, růst výdajů se zpomalil a obchodní deficit USA u zboží a služeb se snížil o více než 4%. Ale stále je tu jedna metrika, která naznačuje, že ekonomické zotavení zcela neztratilo své gusto: klesající míra nezaměstnanosti. 


Po letních radovánkách, kdy došlo k rekordnímu otevírání nových pracovních míst, ale zároveň pokračující růst míry nezaměstnanosti, je americký trh práce opět v tempu. Údaje dle tamních úřadů tvrdí, že počet nezaměstnaných dosáhl nejnižší úrovně, a to od té doby, kdy svět zasáhla zákeřná pandemie. 


Zpět k normálu 

Zaměstnavatelé, kteří se zoufale snaží obsadit otevřené pozice, se za každou cenu vyhýbají propouštění, aby si udrželi adekvátní pracovní sílu uprostřed přetrvávající pandemie. 

A pracovníci mezitím již třetí měsíc v řadě obsazují otevřené pracovní pozice. Pozitivní impulsy představují kroky, které tak pomáhají americkému pracovnímu trhu se opět dostat do normálu.

Na jaře loňského roku se každý týden zvýšil počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti na miliony, což byl znepokojivý nárůst oproti roku 2019, kdy se jednalo pouze o 218 000 žádostí. 

Podle odhadů ekonomů deníku Wall Street Journal bylo v srpnu vygenerováno zhruba 720 000 nových pracovních míst. A v červnu i v červenci našlo nové zaměstnání přes 930 000 Američanů.


Omezení podpory na nezaměstnanost

Další předpokládaný zvrat v probíhající sáze o nezaměstnanosti může také skončit fiaskem. Neboť příští pondělí vyprší týdenní příspěvky podpory v nezaměstnanosti ve výši 300 dolarů. 

V některých státech USA se guvernéři rozhodli tyto benefity omezovat a to již počátkem května, aniž by si uvědomovali, jaké dopady by to mohlo mít na nezaměstnanost.

Podle deníku The Wall Street Journal se mzdy v červenci od dubna zvýšily o 1,33% v 25 státech, které ukončily pobírání příspěvků v nezaměstnanosti, a o 1,37% v 25 státech, které vyplácení příspěvků ponechaly.





Chcete se dozvědět jak limitovat rizika?

Zaregistrujte se ZDARMA na nadcházející webinář JAK LIMITOVAT RIZIKA A MAXIMALIZOVAT VÝNOS. Buďte o krok blíže k finanční nezávislosti!



Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Dow otevřel výše, ale stále směřuje k týdennímu poklesu.

25. 10. 2024

|

15:41

Objednávky trvanlivého zboží klesají. Pokles v průmyslové výrobě pokračuje.

25. 10. 2024

|

14:59

Akcie SoFi se chystají na pokračování růstu – a toto je důvod recentního optimismu.

25. 10. 2024

|

14:45

Akcie Apple dostaly vzácné medvědí doporučení. Zde jsou čtyři důvody proč.

25. 10. 2024

|

14:03

Akcie společnosti Centene vzrostly o 14 % po tom, co její zisky převýšily odhady, a vedení potvrdilo výhled.

25. 10. 2024

|

13:07

Spirit Airlines oznamuje propouštění a prodej letadel, aby se pokusila přežít.

25. 10. 2024

|

1:01

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00