Search
Close this search box.

Které ETF mohou být výhodné v době snižování úrokových sazeb Fedu?

I když se některým fondům letos nedaří, rok 2025 by mohl přinést skvělé příležitosti pro jejich zařazení do akciového portfolia.

zdroj: shutterstock.com

Federální rezervní systém nedávno snížil základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů a další snížení se očekává v nadcházejícím roce. Pokud se tento trend potvrdí jako součást dlouhodobého cyklu, může to příznivě ovlivnit růst některých akciových segmentů. V prostředí vysokých úrokových sazeb zatím dominují zejména velké technologické společnosti a akcie spojené s umělou inteligencí. S poklesem sazeb se však mohou otevřít nové investiční příležitosti.

Investoři by měli zvážit investice do nemovitostních fondů (REIT) a akcií společností s menší tržní kapitalizací. REITs se stanou atraktivnějšími, protože nižší sazby snižují jejich náklady na financování. Tato aktiva navíc poskytují stabilní zdroj dividendových příjmů, což může být zajímavé v době, kdy klesají úroky na spořicích účtech. Akcie s malou tržní kapitalizací pak těží z levnějších úvěrů, které mohou podpořit jejich expanzi.

Pro ty, kteří hledají vhodné ETF pokrývající tyto sektory, mohou být zajímavou volbou Vanguard Real Estate Index Fund ETF (VNQ) a Vanguard Small-Cap Index Fund ETF (VB). Zde jsou jejich hlavní výhody:

Vanguard Real Estate Index Fund ETF

Tento fond zahrnuje široké portfolio nemovitostních investičních fondů, od kancelářských a průmyslových REIT až po hotely. Taková diverzifikace znamená, že investoři nemusí složitě vybírat konkrétní segment.

Fond zahrnuje 155 akcií a jeho nákladový poměr je nízký, pouhých 0,13 %. Hlavní podíly tvoří například Prologis, Public Storage a Realty Income. I když jeho výkonnost zaostává za indexem S&P 500, který letos dosáhl 20,6% zisku, fond si vedl lépe v posledních měsících, kdy investoři snižování sazeb začali očekávat.

Díky dividendovému výnosu 3,7 % (téměř třikrát vyšší než průměr S&P 500) může být tento ETF atraktivní pro ty, kteří hledají pasivní příjem. Pokud uvažujete o REITs, nebo chcete dosáhnout stabilního příjmu z dividend, tento fond stojí za zvážení.

Vanguard Small-Cap Index Fund ETF

Investice do akcií s menší tržní kapitalizací bývá spojena s riziky, protože se jedná o společnosti, které nejsou tak známé jako velké korporace. Vanguard Small-Cap Index Fund ETF toto riziko pomáhá snižovat tím, že obsahuje 1 400 akcií, žádná z nich však nepřesahuje 1 % celkové váhy fondu.

Díky tomu mají investoři přístup k širokému spektru společností s menší tržní kapitalizací, jako jsou Builders FirstSource (BLDR), Deckers Outdoor (DECK) a Atmos Energy (ATO). Největší podíl mají průmyslové akcie (22 %), následované akciemi spotřebního sektoru (16 %) a financemi (15 %). Fond má velmi nízký nákladový poměr 0,05 %, což je ideální pro ty, kteří chtějí minimalizovat poplatky.

Letos fond vzrostl o 10 %, a pokud sazby skutečně klesnou, jeho potenciál růstu se může zvýšit. Navíc nabízí mírný dividendový výnos ve výši 1,4 %, což je bonus pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio s menšími růstovými společnostmi.

ZDROJ: CNBC.COM

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Akcie Starbucks klesly kvůli zklamajícím předběžným výsledkům, neboť akce s promočními nabídkami neuspěly.

22. 10. 2024

|

22:30

Dow zakončil obchodování beze změny, S&P 500 vykazuje první po sobě jdoucí ztrátu od začátku září.

22. 10. 2024

|

22:08

Další miliardářský investor se připravuje na vítězství Trumpa prostřednictvím „obchodů s inflací“.

22. 10. 2024

|

20:59

Akcie Walmartu se blíží k rekordu po spuštění doručování léků v rámci jednoho dne.

22. 10. 2024

|

20:08

Tento ETF výrazně překonal S&P 500 díky investicím do AI v překvapivém sektoru.

22. 10. 2024

|

19:54

IRS odhaluje vaše daňové pásma pro rok 2025, když se mají vypršet Trumpovy daňové škrty.

22. 10. 2024

|

18:18

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00