Search
Close this search box.

Dělení akcií (nejen) Nvidie je v plném proudu. Je čas nakupovat?

Společnosti, které v nedávné době dokončily nebo oznámily rozdělení akcií, prudce vzrostly. Rozdělení akcií snižuje cenu jednotlivých akcií, aniž by se změnila celková tržní hodnota společnosti. Tento trend nezůstal v jednom odvětví, ale rozšířil se od spotřebního zboží přes provozovatele restaurací až po technologie.

zdroj: shutterstock.com

Společnost Walmart zahájila své rozdělení akcií na začátku tohoto roku, zatímco výrobce čipů Nvidia ho dokončil před několika týdny. Chipotle Mexican Grill provede jeden příští týden a polovodičová společnost Broadcom zahájí svůj split příští měsíc. Všechny tyto akcie letos vzrostly dvouciferným tempem, s výjimkou společnosti Nvidia, jejíž hodnota vzrostla trojciferným tempem. Je jasné, že investoři jsou z budoucnosti těchto společností nadšeni – znamená to však, že byste měli spěchat a koupit Nvidii, stejně jako společnosti, které by mohly oznámit nebo oznámily dělení akcií?

Proč společnosti provádějí dělení akcií?

Nejprve si povězme něco o dělení akcií obecně a o tom, co to pro společnost znamená. Každá ze společností, které jsme zmínili výše, oznámila rozdělení akcií, které zahrnuje nabídku dodatečných akcií současným akcionářům. Cílem je snížit cenu za akcii, čímž se akcie stanou dostupnější pro širší okruh investorů.

Pokud jste vlastnili akcie před rozdělením, hodnota vašeho podílu se po rozdělení nezmění – změní se však počet akcií, které vlastníte, podle poměru rozdělení. Například při rozdělení akcií v poměru 10:1 vám společnost vydá o devět akcií více za každou, kterou vlastníte. Společnosti Nvidia a Broadcom oznámily poměr 10:1 s cílem snížit cenu akcií, která přesáhla 1 000 USD, na méně než 200 USD.

Akcie společnosti Nvidia se nyní obchodují za přibližně 130 dolarů za akcii a vzhledem k současné ceně společnosti Broadcom ve výši 1 807 dolarů by se po dokončení rozdělení měly akcie této společnosti obchodovat za přibližně 180 dolarů. Tato cena by se mohla poněkud změnit v závislosti na pohybu akcií před rozdělením.

Je důležité si uvědomit, že společnosti obvykle plánují rozdělení akcií, když se jim daří. Cena akcií se posunula kupředu, a to obvykle díky dlouhodobému růstu zisků. Tyto společnosti jsou optimistické v tom, že po snížení vysokoleté ceny akcie opět vstoupí do nové fáze růstu, a to z konkrétních důvodů, jako jsou jasné vyhlídky na zisky a poptávka po jejich produktech nebo službách.

Špičková výkonnost, kterou jsme zaznamenali mezi akciemi rozdělených společností, nesouvisí se samotným rozdělením, ale naopak s přetrvávajícím optimismem ohledně dosavadních výsledků a budoucích vyhlídek těchto společností.

Akcie, které je třeba sledovat

Můžeme konstatovat, že rozdělení akcií nás upozorňuje na společnosti, které byly v průběhu času úspěšné, a to znamená, že jsou to ty, které je třeba sledovat. To však neznamená, že bychom měli automaticky spěchat a koupit každou společnost, která rozdělí své akcie. Je důležité zvážit dosavadní cestu každé společnosti, tržní prostředí a její dlouhodobý výhled. Minulé úspěchy se automaticky nerovnají těm budoucím, bez ohledu na to, jak optimistická je daná společnost, takže je třeba zkoumat každou společnost individuálně.

Ano, právě teď jsou split akcie v kurzu a přitahují pohledy investorů. Pokud však chcete dosáhnout nejlepších výnosů, je klíčové zachovat chladnou hlavu a vybírat si akcie podle jejich síly a potenciálu v horizontu několika let – ne proto, že právě oznámily rozdělení akcií.

ZDROJ: FINANCE.YAHOO.COM

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Elon Musk: Od vizionáře k jednomu z nejbohatších lidí na světě

Datum: 2. října

Čas: 18:00

Aktuálně

Paul Bilzerian se po léta vyhýbal pokutě ve výši 180 milionů dolarů. SEC ho nakonec dostihla.

28. 9. 2024

|

0:21

Graf akcií společnosti Nvidia ukazuje, jak býci využívají nedávnou pauzu k obnovení.

27. 9. 2024

|

23:42

Stávka v přístavu by mohla představovat ‚vysoké politické náklady‘ pro kampaň Harrise.

27. 9. 2024

|

22:52

Dow dosáhl rekordního zavíracího kurzu, americké akcie zaznamenaly týdenní zisky.

27. 9. 2024

|

22:04

„Prodat v květnu“ byla nákladná chyba. Měli byste nyní nakupovat?

27. 9. 2024

|

20:47

Předpověď zprávy o zaměstnanosti za září je venku: Jak špatné to vypadá?

27. 9. 2024

|

20:15

Nadcházející webinář:

Elon Musk: Od vizionáře k jednomu z nejbohatších lidí na světě

Datum: 2. října

Čas: 18:00