Search
Close this search box.

Ropa se blíží k dvouměsíčnímu minimu. Cenu sráží data z čínské ekonomiky

Cena ropy typu Brent se raketovém růstu ve druhé polovině března vrací pod 80 dolarů za barel. Zatímco tehdy reagovala na nečekané oznámení skupiny OPEC+ o dalším snížení těžby, nyní za opačným cenovým vývojem stojí zejména slabší data z čínské ekonomiky. Ale také očekávané zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou.

Ropa typu Brent během úterního obchodování zlevnila asi o půl procenta a barel se již opět prodává za méně než 80 dolarů. Cena barelu severoamerické ropy WTI se pak pohybuje kolem 75 dolarů. Ropa je tak nejlevnější za téměř dva měsíce.

A zdá se, že tento trend by mohl ještě nějakou dobu vydržet. Z Číny totiž dorazila data o poklesu průmyslové aktivity v dubnu. Od největšího světového dovozce ropy tak lze v nejbližších týdnech očekávat spíše slábnoucí poptávku po černém zlatě, což jeho cenu tlačí dolů.

Přidávají se však i další faktory ze zcela opačné strany zeměkoule. Analytici totiž očekávají, že Federální rezervní systém (americká centrální banka) ve středu odpoledne amerického času oznámí po svém měnověpolitickém zasedání další zvýšení úrokových sazeb.

To by nejspíše vedlo k utlumení ekonomické aktivity v největší ekonomice světa. A zdá se, že podobný krok lze očekávat také od Evropské centrální banky, která stále bojuje s vysokou inflací. ECB své nové měnověpolitické rozhodnutí oznámí ve čtvrtek 4. května.

Edwards – Reuters

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Podcast: Tito lidé ovlivňují trhy — a vaše peníze

18. 10. 2024

|

0:38

Seznamte se s autorem a ekonomickým komentátorem generace Z, který vymyslel pojem „vibecession“.

17. 10. 2024

|

23:57

Finanční ředitel Netflixu očekává, že v roce 2025 dojde k růstu příjmů až o 13 %, což by mělo dosáhnout celkového objemu až 44 miliard dolarů.

17. 10. 2024

|

23:23

Akcie Nvidie nastavily jeden rekord, ale nedosáhly na další.

17. 10. 2024

|

23:13

Taranty Donalda Trumpa: Tyto státy by byly nejvíce zasaženy navrhovanými dovozními daněmi.

17. 10. 2024

|

22:55

Zisky Netflix: Zisk a tržby streamovacího giganta ve třetím čtvrtletí překonaly odhady.

17. 10. 2024

|

22:26

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00