Search
Close this search box.

Virgin Galactic může do vesmíru. Její akcie reagují raketovým startem vzhůru

Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona získala povolení od amerického Federálního úřadu pro letectví povolení ke komerčním letům do vesmíru. Může tak začít do kosmického prostoru „vozit“ pasažéry.

Zatímco svět pozoruje přípravy amerického miliardáře a nejbohatšího člověka planety Jeffa Bezose na jeho kosmický let, ve stínu startu rakety New Shepard společnosti Blue Origin roste nový projekt. Stojí za ním britsko-americká společnost Virgin Galactic, kterou založil miliardář Richard Branson. Virgin Galactic totiž získala svolení od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) ke komerčním letům do vesmíru s lidskou posádkou.

Jde o přelomové rozhodnutí. Virgin Galactic totiž až dosud mohla do kosmu posílat jen stroje bez platících pasažérů. „Jsme mimořádně potěšeni z výsledků našeho posledního testovacího letu, který splnil všechny úkoly,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel Virgin Galactic Michael Colglazier. „Povolení od FAA k provozování komerčních letů v kombinaci s naším posledním úspěšným letem nám dává dostatečnou víru v to, že první plně obsazený let do vesmíru odstartujeme už letos v létě,“ dodal.

Že jde o zlomový okamžik, ocenili také investoři. Akcie Virgin Galactic totiž krátce po pátečním otevření na Wall Street vyletěly téměř o čtyřicet procent. Chvíli to dokonce vypadalo, že obchodování bude muset být kvůli tomu pozastaveno. Virgin Galactic nakonec uzavřela silnější o více než 38 procent.

Šest z deseti analytiků, kteří akcie Virgin Galactic dlouhodobě sledují, doporučuje jejich nákup. Upozorňují ale, že v dalších dnech může po tak silném pátečním růstu přijít určitá korekce. Trend z několika posledních měsíců však ukazuje na jasný růst. Akcie Virgin Galactic od počátku roku posílily už o více než 130 procent, ale stále jsou ještě o pár procent pod svým historickým maximem, kterého dosáhly loni v únoru. Tedy krátce před propuknutím koronavirové pandemie.


Root, Barron´s
Wattles, CNN Business

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Dow otevřel výše, ale stále směřuje k týdennímu poklesu.

25. 10. 2024

|

15:41

Objednávky trvanlivého zboží klesají. Pokles v průmyslové výrobě pokračuje.

25. 10. 2024

|

14:59

Akcie SoFi se chystají na pokračování růstu – a toto je důvod recentního optimismu.

25. 10. 2024

|

14:45

Akcie Apple dostaly vzácné medvědí doporučení. Zde jsou čtyři důvody proč.

25. 10. 2024

|

14:03

Akcie společnosti Centene vzrostly o 14 % po tom, co její zisky převýšily odhady, a vedení potvrdilo výhled.

25. 10. 2024

|

13:07

Spirit Airlines oznamuje propouštění a prodej letadel, aby se pokusila přežít.

25. 10. 2024

|

1:01

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00