Search
Close this search box.

Evropská unie chce snížit ceny energií. Jaké jsou možnosti?

Energetická krize v Evropské unii představuje obrovské riziko nejen pro prosperitu její ekonomiky, ale také pro sociální smír. Český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dokonce varoval, že pokud se nenajde řešení na celounijní úrovni, hrozí sedmadvacítce rozpad. Jaké má tedy Evropská unie možnosti, pokud jde o stlačení cen elektřiny a plynu?


Konkrétní návrhy se budou diskutovat na mimořádném zasedání ministrů zodpovědných za energetiku jednotlivých členských zemí EU, a to 9. září. Jednou z možností je takzvaně oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Zemní plyn se totiž používá i jako jeden ze zdrojů pro výrobu elektrické energie.

Problém je ale v tom, že jde momentálně o zdroj nejdražší, a právě cena elektřiny se odvíjí od ceny nejdražšího zdroje. Zatímco výroba elektřiny z větrných, solárních, vodních a jaderných elektráren je nejlacinější a kilowatthodina stojí doslova pár eurocentů, v případě výroby z plynu už se cena blíží jednomu euru, nebo jej dokonce překračuje. Pokud by se tedy podařilo vazbu mezi elektřinou a plynem přerušit, elektřina by mohla výrazně zlevnit.

Jenže to by nejspíše předpokládalo zastropování cen zemního plynu nebo jeho úplné vyloučení z obchodního systému evropských komoditních burz. To je další možnost, jak Evropská unie může ceny elektřiny snížit. Pak by to ovšem nejspíše znamenalo narušení rovnováhy a vytvoření převisu poptávky nad nabídkou na trhu s plynem. V takovém případě by EU musela zajistit dodatečný přísun plynu nebo zavést plyn na příděl, kdy by stanovila, které sektory, instituce, firmy mají přednost. Pravděpodobně by nedošlo k omezení přísunu plynu domácnostem.

Poslední možností, jak rychle srazit ceny elektřiny, je jejich zastropování. Tím by se sice docílilo zlevnění elektřiny, ale vznikl by podobný problém jako v případě zastropování cen plynu. A i v této variantě by nejspíše muselo dojít k zavedení přídělového systému.

Ze střednědobého až dlouhodobého pohledu je pak jediným řešením zvýšení kapacity produkce elektřiny a zajištění dostatečného a stabilního přísunu zemního plynu na evropský trh. To ale bude vyžadovat dodatečné investice do elektráren i infrastruktury na přepravu plynu.


Eckert, Abnett,
Reuters

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Tesla potvrzuje, že ‚Model 2‘ je stále v plánu na rok 2025.

23. 10. 2024

|

23:12

Býčí průlom akcií společnosti Nvidia mohl být falešným poplachem.

23. 10. 2024

|

23:12

Zisky Tesly: Sledujte živé pokrytí, jak akcie rostou po překvapení zisků za třetí čtvrtletí.

23. 10. 2024

|

22:22

Hlavní americké akciové indexy uzavřely všechny se ztrátou, když výnos desetiletých dluhopisů dosáhl tří měsíčního maxima.

23. 10. 2024

|

22:06

Tyto akcie ve zdravotnictví by mohly vzrůst, pokud vyhraje Harris — nebo klesnout, pokud zvítězí Trump.

23. 10. 2024

|

21:08

Dohledový orgán pro rozpočet: Není možné předpovědět načasování fiskální krize v USA

23. 10. 2024

|

19:23

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00