Search
Close this search box.

Akcie XPeng: Jak si vedou za poslední kvartál?   

Červený elektromobil značky Xpeng na výstavě v Šanghaji. Akcie Xpeng a výsledky hospodaření
Zdroj: shutterstock.com

Čínský výrobce elektromobilů XPeng (XPEV) nedávno zveřejnil výsledky za druhé čtvrtletí. Investory bohužel nepotěšil. Akcie XPeng po zveřejnění výsledků hospodaření oslabily o 10 %.


Investoři si všimli některých ukazatelů týkajících se dodávek, hrubé marže, vývoje vozů a zjistili, že růst automobilky se zpomaluje. Investoři si všimli některých ukazatelů týkajících se dodávek a aktuálního vývoje vozidel. Zjistili, že růst automobilky se zpomaluje.


Enormní tržby s menším zádrhelem

Tržby společnosti XPeng se oproti předchozímu kvartálu zvýšily o 97 % na 1,1 miliardy dolarů.

Tento výrazný růst by za normálních okolností investory velmi potěšil, nicméně enormní nárůst je doprovázen menším zádrhelem.  

Důvodem je skutečnost, že XPeng nestihl zahájit prodej svého sedanu P5, který měl být spuštěn ve druhém kvartále roku 2021.

Automobilka zahájila prodej tohoto modelu až teprve v září, proto tržby za druhé čtvrtletí loňského roku nezahrnují žádné příjmy.


Přísná čínská politika 

Stejně jako prodeje se i dodávky ve druhém čtvrtletí téměř zdvojnásobily na 34 422 vozů. To se na první dojem zdá být působivé. Nicméně tržby nezahrnují tržby sedanu P5, který se v předchozím čtvrtletí neprodával.

Při pohledu na průběžné dodávky automobilů na trh není situace zdaleka tak růžová. Na vině je přísná čínská politika a restrikce, kvůli které musela společnost XPeng částečně pozastavit výrobu. 

„Naše dodávky si ve druhém čtvrtletí udržely silnou dynamiku růstu. I přes nepříznivé okolnosti způsobené opětovným výskytem koronaviru v některých oblastech Číny,“ uvedl generální ředitel He Xiaopeng v tiskové zprávě.  


Ztráty a nárůst režijních nákladů

Čistá ztráta automobily XPeng se v tomto čtvrtletí prohloubila na 403 milionů dolarů.

Jedním z problémů je nárůst výdajů. Prodejní, režijní a administrativní náklady vzrostly ve sledovaném čtvrtletí o 62 % na částku ve výši 248 milionů USD.  


Rostoucí náklady na výrobu autobaterie 

Čínská automobilka se pokusila kompenzovat část rostoucích nákladů, a to zvýšením cen vozidel začátkem tohoto roku. Nicméně se zdá, že dočasné navýšení cen není dostačující.

„Mezikvartální pokles byl způsoben zejména zvýšením nákladů na výrobu baterií. Ty byly částečně kompenzovány nárůstem tržeb v důsledku úpravy prodejních cen,“ uvedl Dennis Lu, viceprezident společnosti XPeng.


Pokles objemu dodávaných vozidel

Vedení dále uvedlo, že se objem dodávek ve třetím čtvrtletí bude pohybovat mezi 29 000 a 31 000 kusy. Což představuje meziroční nárůst o pouhých 17 %.  


Výpadky v dodavatelském řetězci

Zdaleka ne všechny kvartální výsledky byly špatné. Přesto by investoři měli být opatrní, než začnou investovat do akcie XPeng.

Sektor elektromobilů nyní trpí výpadky v dodavatelském řetězci a rostoucími náklady.

Problémy ve společnosti XPeng dále zhoršují přísná omezení v Číně. Důsledek se již projevil na výsledcích hospodaření a celkových dodávkách vozidel. 


Zdroj: The Motley Fool

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Podcast: Tito lidé ovlivňují trhy — a vaše peníze

18. 10. 2024

|

0:38

Seznamte se s autorem a ekonomickým komentátorem generace Z, který vymyslel pojem „vibecession“.

17. 10. 2024

|

23:57

Finanční ředitel Netflixu očekává, že v roce 2025 dojde k růstu příjmů až o 13 %, což by mělo dosáhnout celkového objemu až 44 miliard dolarů.

17. 10. 2024

|

23:23

Akcie Nvidie nastavily jeden rekord, ale nedosáhly na další.

17. 10. 2024

|

23:13

Taranty Donalda Trumpa: Tyto státy by byly nejvíce zasaženy navrhovanými dovozními daněmi.

17. 10. 2024

|

22:55

Zisky Netflix: Zisk a tržby streamovacího giganta ve třetím čtvrtletí překonaly odhady.

17. 10. 2024

|

22:26

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00