Search
Close this search box.

Platební morálka v Česku chřadne. S opožděnými platbami má zkušenost skoro každá firma

Potíže s platební schopností u českých firem rostou. Skoro každá společnost má totiž za poslední rok negativní zkušenost s opožděnými platbami. Asi polovina firem je na tom hůře než před propuknutím koronavirové pandemie. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Intrum Czech, provedeného v téměř třech desítkách evropských zemí.


Rostoucí ceny energií a dalších vstupů doléhají na české podnikatele v mnoha případech hůře než propuknutí koronavirové krize. V případě tržeb, efektivity nebo schopnosti zvládat problémy každá druhá tuzemská firma udává, že její kondice je horší než před nástupem koronaviru. Čtvrtina společností je na tom přibližně stejně a zbývající čtvrtina se cítí silnější než během koronavirové krize.

54 procent firem podnikajících v Česku nedokáže vyjít vstříc zaměstnancům v požadavku na zvýšení mzdy. To je podobný podíl jako jinde v Evropě. 56 procent firem nezvládá svým dodavatelům platit včas, devět z deseti dodavatelů bylo za poslední rok požádáno, zda by přijali delší lhůtu splatnosti. Na tento požadavek kývlo skoro 80 procent z nich.

Třetina dotázaných uvedla, že svým dodavatelům platí v pozdějším termínu, než v jakém by splatnost přijali od svých vlastních zákazníků. Naopak 46 procent českých podniků žádá po svých odběratelích, aby jim zaplatili dříve. A to z důvodu, aby se sami chránili před dopadem opožděných plateb.

„Z průzkumu napříč Evropou je zřejmé, že současný makroekonomický vývoj vede ke zhoršování situace podniků v porovnání s obdobím před pandemií, přičemž jsou paralelně atakovány jak ze strany svých odběratelů na prodlužování doby splatnosti svých faktur, tak od svých zaměstnanců tlakem na zvyšování mezd,“ uvedl výkonný ředitel Intrum Czech Karol Jurák. Průzkumu se zúčastnilo více než 11 tisíc společností z 15 odvětví, a to v 29 evropských zemí.


ČTK

Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Elon Musk: Od vizionáře k jednomu z nejbohatších lidí na světě

Datum: 2. října

Čas: 18:00

Aktuálně

Trh s dluhopisy právě vyslal spolehlivý signál recese. Nepanikařte.

7. 9. 2024

|

3:07

Tento benchmarkový index akcií technologických titulu vykazuje na svém grafu výrazný medvědí vzor.

7. 9. 2024

|

1:17

Palantir a Dell vstoupí do indexu S&P 500; American Airlines a Etsy z indexu vystoupí.

7. 9. 2024

|

0:07

Nvidia ztratila 406 miliard dolarů na tržní hodnotě tento týden. Co je dál pro akcie?

6. 9. 2024

|

23:35

Křivka výnosů na trhu s vládními dluhopisy se právě posunula způsobem, jakým se to od poloviny roku 2022 nestalo.

6. 9. 2024

|

22:27

S&P 500 zaznamenal nejhorší týden od začátku roku 2023 — live coverage

6. 9. 2024

|

22:07

Nadcházející webinář:

Elon Musk: Od vizionáře k jednomu z nejbohatších lidí na světě

Datum: 2. října

Čas: 18:00