Search
Close this search box.

Evropská unie plánuje uvalit embargo na ruskou ropu. A není to jen ropa  

Evropská unie zvažuje dosud největší krok v odvetě za invazi Ruska na Ukrajinu, a to úplným zákazem dovozu ropy z této země. Jaký to bude mít důsledek pro evropské ekonomiky? Má se Rusko něčeho obávat?   


Poté, co předsedkyně EU Ursula von der Leyenová předložila návrh, začaly ve středu formální diskuse a oficiální představitelé očekávají, že definitivní rozhodnutí bude přijato do konce tohoto týdne.  

Přestože USA začátkem března zakázaly dovoz ruské ropy, jejich činitelé předem varují, že zákaz ze strany EU může vést ke zvýšení cen, a tím si Rusko pěkně namastí kapsy. Z této svízelné situace s ropou by mohla těžit i jiná světová velmoc, jako je právě Čína. 



Drsné probuzení 

EU počítá s kompletním zákazem dovozu ruské ropy v rámci šesti měsíců a zákazem dovozu rafinovaných ropných derivátů do konce letošního roku. Válka na Ukrajině již převrátila evropské energetické koncepty na ruby. Ceny energií na celém kontinentu překonávají historická maxima, a země i podniky se proto obracejí k alternativním zdrojům plynu a ropy. 

Hlavní ekonom společnosti Vortexa David Wech uvedl ve středu pro The Wall Street Journal, že dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Severní Ameriky vzrostly meziročně o 81 % a z Evropy o 25 %.  

Zatímco von der Leyenová tvrdí, že úplný zákaz by mohl připravit ruskou ekonomiku o schopnost diverzifikovat a inovovat, důsledky druhého stupně se rychle mění v lukrativní příležitosti jak pro Rusko, tak pro Čínu.  



Embargo jako příležitost  

Ceny ropy v souvislosti s oznámením EU prudce vzrostly a kontrakty na ropu Brent vzrostly o více než 4 % na 109 USD za barel. Právě před tímto rizikem upozornila minulý měsíc americká ministryně financí Janet Yellenová, když prohlásila, že zákaz má ve skutečnosti jen malý negativní dopad na Rusko, neboť Rusko by sice vyváželo méně ropy, ale cena za její vývoz by se zvýšila. 

Před předložením návrhu ze strany EU se čínským rafineriím dařilo profitovat z ruského trhu s ropou, jelikož nakupovaly ruskou ropu levně, zatímco Evropa kvůli sankcím a embargům snižovala její dovoz. Čínské odběry ruské ropy a ropných derivátů se v uplynulém měsíci meziročně navýšily zhruba o 86 000 barelů denně, uvedl v úterý deník Financial Times. 



Zákaz dovozu potaše 

Středeční návrh EU zahrnuje také sankce proti největšímu běloruskému výrobci potaše (uhličitan draselný, hnojiva) společnosti JSC Belaruskali, a jejímu vývoznímu podniku Belarusian Potash Co. Belaruskali před vypuknutím války ovládal 20 % světového trhu s potaší, přičemž dodávky do EU představovaly 8 % příjmů z vývozu potaše v roce 2020, uvádí agentura Bloomberg. 



Odveta v podobě SWIFT plateb 

EU rovněž zamýšlí zakázat největší ruské bance Sberbank a dalším dvěma bankám přístup k síti pro zasílání finančních transakcí SWIFT, čímž by je v podstatě vyřadila z globální ekonomiky. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij před několika týdny veřejně navrhl zavedení tohoto opatření. 


The Daily Upside  
The Motley Fool  


Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00

Aktuálně

Dow otevřel výše, ale stále směřuje k týdennímu poklesu.

25. 10. 2024

|

15:41

Objednávky trvanlivého zboží klesají. Pokles v průmyslové výrobě pokračuje.

25. 10. 2024

|

14:59

Akcie SoFi se chystají na pokračování růstu – a toto je důvod recentního optimismu.

25. 10. 2024

|

14:45

Akcie Apple dostaly vzácné medvědí doporučení. Zde jsou čtyři důvody proč.

25. 10. 2024

|

14:03

Akcie společnosti Centene vzrostly o 14 % po tom, co její zisky převýšily odhady, a vedení potvrdilo výhled.

25. 10. 2024

|

13:07

Spirit Airlines oznamuje propouštění a prodej letadel, aby se pokusila přežít.

25. 10. 2024

|

1:01

Nadcházející webinář:

Santa Claus Rally: Fenomén vánočního růstu na trzích

Datum: 6. listopadu

Čas: 18:00