Search
Close this search box.

Koruna v poklidu. Podle prognózy ČNB by měla ve zbytku roku posilovat

Česká měna se po nedávné turbulenci, k níž došlo v důsledku napadení Ukrajiny ruskými vojsky, vrátila do poklidných vod. Několik posledních týdnů se její kurs vůči euru pohybuje pod hranicí 24,50 koruny za euro, a nenastane-li něco nepředvídaného, koruna by měla i nadále posilovat.


Podle stále platné prognózy České národní banky ze začátku letošního února by se kurs koruny vůči euru měl v příštích měsících blížit k hranici 24 korun za euro. S ohledem na probíhající válku na Ukrajině a z ní pramenící nejistotu je však nutné počítat s tím, že aktualizovaná prognóza, kterou Česká národní banka brzy zveřejní, pravděpodobně kurs české měny posune k mírně slabším hodnotám.

Přesto se dá na základě vývoje posledních týdnů usuzovat, že koruna našla na nějakou dobu stabilitu a proplouvá klidnými vodami. Navíc se dá předpokládat, že pokud by vůči euru či dolaru začala výrazněji oslabovat, centrální banka je připravena na podporu koruny intervenovat. Jak se ostatně nechali nedávno slyšet někteří členové bankovní rady ČNB.

V době, kdy se základní sazba (dvoutýdenní reposazba) České národní banky pohybuje na pětiprocentní úrovni (a inflace zatím stále neklesá), jeví se kurs koruny jako poměrně efektivní protiinflační nástroj. Obzvláště při vědomí, že značná část inflačních impulsů přichází do české ekonomiky zvnějšku.

Případné posílení koruny tak může ke tlumení inflace přispívat hned ve dvou rovinách. Jednak bude chladit agregátní poptávku skrze snižování čistého exportu (dražší vývoz, lacinější dovoz), jednak bude zlevňovat dovoz energetických komodit, a přispívat tak ke tlumení nabídkového (nákladového) šoku. Zda centrální bankéři kurs koruny tímto způsobem použijí, naznačí čísla o dubnové inflaci, která budou zveřejněna 10. května


-red-


Mladý muž v obleku pracuje na notebooku, zatímco sedí v autě

Nadcházející webinář ZDARMA

Elon Musk: Od vizionáře k jednomu z nejbohatších lidí na světě

Datum: 2. října

Čas: 18:00

Aktuálně

Paul Bilzerian se po léta vyhýbal pokutě ve výši 180 milionů dolarů. SEC ho nakonec dostihla.

28. 9. 2024

|

0:21

Graf akcií společnosti Nvidia ukazuje, jak býci využívají nedávnou pauzu k obnovení.

27. 9. 2024

|

23:42

Stávka v přístavu by mohla představovat ‚vysoké politické náklady‘ pro kampaň Harrise.

27. 9. 2024

|

22:52

Dow dosáhl rekordního zavíracího kurzu, americké akcie zaznamenaly týdenní zisky.

27. 9. 2024

|

22:04

„Prodat v květnu“ byla nákladná chyba. Měli byste nyní nakupovat?

27. 9. 2024

|

20:47

Předpověď zprávy o zaměstnanosti za září je venku: Jak špatné to vypadá?

27. 9. 2024

|

20:15

Nadcházející webinář:

Elon Musk: Od vizionáře k jednomu z nejbohatších lidí na světě

Datum: 2. října

Čas: 18:00